dilluns, 13 de maig del 2013

La pèrdua del sòl

Després de llegir el text hem après que hi ha moltes accions humanes que provoquen la degradació del sòl, com per exemple: l'abús de fertilitzants, l'us de plaguicides, la salinització o l'abocament de residus urbans i industrials que, en resum, produeixen la contaminació del sòl.
És molt important mantenir la vegetació ja que, quan plou, evita l'erosió del terreny. Si hi ha un incendi o una tala d'arbres el terreny queda desprotegit i per tant si plou tot el terreny s'erosionarà. Aquesta erosió comporta molts problemes importants ja que es poden erosionar en poc minuts zones que han tardat molts anys en formar-se, a part de que també minva la fertilitat dels terrenys.
Per tant la desforestació contribueix a la pèrdua de sòl, que un cop perdut és molt dificil qe en aquella zona hi torni a creixer vegetació i per tant si aquella terra és àrida és molt probables que s'hi produeixi desertització que, com hem explicat anteriorment, és un problema molt greu.
Les principals causes de la desertització són: els pasturatges intensius en terres fràgils, la tala abusiva, els regadius que provoquen sequeres en altres zones i les incendis forestals.
Per altra banda hem analitzat una imatge, on hi podem veure com un turó amb un riu a la part baixa, i hem arribat a la conclusió que és més perillosa la tala d'arbres en zones on el sòl fa baixada ja que l'erosió serà més pronunciada.Analitzant la imatge també hem pensat que una conseqüència d'aquesta erosió és que el riu segurament es descabalaria ja que tota la terra arrossegada es sedimentaria a la part baixa del riu i per tant, en cas de plujes intenses, tita aquesta aigua de més que baica del turó sortiria fora ja que el riu no tindria prou espai per contenir-la.


Per altra banda la segona activitat que haviem de fer era analitzar dos dibuixos. En els dos s'hi mostren dos boscos cremats, la diferència entre ells és que un és en una zona plana i l'altre fa baixada. Ens demanava que formulessim una hipòtesi sobre el possible origen d'aquests focs. Hem pensat que en el bosc pla el més probable es que hagi estat degut per l'acció humana, probablement per un foc o una barbacoa, aprofitant l'mbra. Però per altra banda en el bosc que fa baicada hem pensat que podria hever-lo provocat la sequera a causa de les altes temperatures a l'estiu.
Per altra banda és molt més fàcil que s'erosioni el que fa baixada, com hem explicat anteriorment, ja que al fer pendent els materials descendeixen amb més facilitat.En aquests sòls erosionats és molt dificil que hi torni a creixer vegetació ja que ha tardat molt temps a col·locar-se i aconseguir unes condicions que tardaran molts anys en tornar a donar-se, per tant com que el sol esta destrossat és molt dificil que es donin condicions òptimes i que, per tant, hi creixi vegetació.


Finalment l'última activitat era analitzar un mapa on s'hi mostraven les principals zones en risc de desertització del continent africà i part d'europa. Com ja hem comentat abans hi ha molts factors a part dels climes àrids que provoquen la desertització com per ecemple la destrucció del sòl.  eEls deserts que apareixen al mapa són el desert del Sahara, el de Línia, el desert aràbic, el desert de Denakil, el de Namin, el desert de Kalahari i el de Núbia. També veiem que una de les zones afectades d'europa és el sud d'espanya, axo deu ser degut a que son zones molt seques i on, a l'estiu, hi fa molta calor.



1 comentari:

  1. Molt bé noies veig que heu fet les vostres aportacions sobre l'acció de l'home sobre el sòl i que heu inserit imatges per fer més visual el bloc. Molt bé per les reflexions fetes ara bé, caldria fer una ullada al text i mirar les faltes ortogràfiques com el redactat. ;)

    ResponElimina