diumenge, 19 de maig del 2013

Informe sobre la desertització



En que consisteix el problema?

El problema de la desertització consisteix en l' empobriment del sòl de manera natural, a causa d’això hi ha una pèrdua parcial o total dels éssers vius que hi habiten. Aquest problema afecta sobretot en regions àrides, semiàrides i amb aigües subterrànies seques.

El concepte de desertització es confon amb el concepte desertificació. Aquests dos conceptes són diferents, ja que a diferència de la desertització la desertificació es dóna quen l'acció humana intervé en aquest empobriment, com ara la tala d'arbres.
Fins a quin punt és greu?

Hi ha tres tipus de desertificacions segons la gravetat. Aquestes són la moderada (perd 10-25% productivitat), greu (25-50%) i molt greu(més de 50%).
És un fenomen molt greu perquè fa que la productivitat del sòl baixi i per tant tenim menys terres per conrear, menys boscos, menys ecosistemes aquàtics, i per tant manca d’aliments i pèrdua de flora i fauna.
Per altra banda un altre problema que planteja és que la pèrdua de massa forestal fa que es modifiqui l’absorció de radiació solar i això influeix en la quantitat de calor que entra al sistema climàtic. Aquesta pèrdua de vegetació planteja dos problemes molt greus per la raça humana, la disminució de la presencia de vapor atmosfèric (produït per la transpiració de les plantes) i per tant la reducció de les precipitacions i de la quantitat d’oxigen a l’aire.
Finalment aquest problema afecta directament 250 milions de persones i 1/3 de la superfície de la terra esta amenaçada.

Quines són les seves causes?

Les causes es classifiquen en dos grups, ja que la desertització pot ser causada per els factors naturals o per l’activitat humana.

Els factors naturals:

  • L'erosió o processos físics i químics de la natura, que desgasten i destrueixen els sòls i roques de l'escorça del planeta. 
 
  • La sequera, que es realitza quan les pluges són menors als nivells normals registrats. Això causa desequilibris hídrics que perjudiquen els sistemes de producció del nostre planeta.



  • Les pluges torrencials. Les precipitacions a les zones àrides són escasses i quan la pluja cau, ho fa de forma torrencial i això provoca que la part vegetal sigui destrossada.                                    



L’activitat humana:

  • El sobre pasturatge, que passa la capacitat de renovació de les pastures d'una zona.

 
  • Les males pràctiques en l'agricultura, com l'abandonament dels cultius, l’ utilització de tècniques poc apropiades per la zona, mals sistemes de reg que poden causar salinització.
  • Els incendis i tales desmesurades de boscos.

  • L’explotació insostenible dels recursos hídrics, com la sobreexplotació i contaminació química dels aqüífers. 
  • La mala planificació del creixement urbà de les ciutats. 



  • L’explosió demogràfica o augment de la població en determinades zones del planeta, que fan una mala explotació del sòl.                                                                        


Per què apareix aquest problema?
 
El principal motiu de la desertització és el canvi climàtic, aquest es princiaplment degiut a l'activitat humanaDes de fa molts anys els humans ens hem dedicat principalment a contaminar, ja sigui amb els transports, tirant brossa al mig d’una muntanya , fer un ús excessiu de la naturalesa… Mentres abusavem del nostre entorn no hem dut a terme accions de protecció ni hem tingut gaire en compte el medi amients.Tot això a provocat que es faci un forat a la capa d’ozó i el canvi climàtic variï cada cop més i les temperatures, pluges i altres  fenomens atmosferics siguin més dràstics que abans.

Com es pot solucionar el problema?

Per evitar la desertització, es poden replantar hectàrees, d’aquesta manera, aconseguirem que el sòl no quedi desprotegit i quan plogui l’aigua no erosionarà el terreny.
Caldria fer front els processos que afecten les terres seques de tot el món, processos com ara l’erosió de l’aigua i del vent. També estaria bé reduir la contaminació ja sigui contaminació de gasos o de residus mal col·locats. Una altra solució seria reduir el mal gastament de l’aigua, com ara en els camps de rega i també estaria bé posar fre a la construcció de camps de golfs en zones anteriorment amb vegetació.

Hi ha alguna acció en marxa?

Hi ha varies accions en marxa, una d’elles és la ONU que va fer una convenció amb els líders de diversos països ja que tots creuen que és tema seriós i que l’hem de combatre entre tots.
D’altra banda també hi ha el dia mundial de la lluita contra la desertificació, que és17 de juny. També hi ha un programa de recuperació ambiental comunitari per combatre la desertificació, aquest és un programa posat en marxa a Sud-Amèrica.
Finalment també hi ha el Fons Internacional de Desenvolupament  Agrícola (FIDA), que fa donacions a països que estan afectats per aquest problema i així poder fer front a les dificultats que aquest problema comporta.

1 comentari:

  1. Molt bé noies veig que heu penjat també l'escrit sobre les qüestions proposades per realitzar el vostre reportatge. Caldria que feu una lectura i mireu els verbs i la concordança entre els temps. També caldria fer un repàs a perquè apareix aquest problema ja que està una miqueta liat, massa coses i molt concentrat- però molt bé---- continueu treballant així, :)

    ResponElimina